Çocuk sahibi olmanın güzel olduğu kadar zor zamanları da vardır. Sizin hayatınızın bir parçası olan sıradan şeyleri çocuğunuzun yapması için mücadele vermeniz gerekebilir.
Çocuk sahibi olmanın güzel olduğu kadar zor zamanları da vardır. Sizin hayatınızın bir parçası olan sıradan şeyleri çocuğunuzun yapması için mücadele vermeniz gerekebilir.
Diş fırçalatmak, televizyonu kısıtlamak, banyoya sokmak, oyuncaklarını kardeşiyle paylaşmasını sağlamak… O halde strateji belirleyip taktik uygulamakta fayda var! İşte size taktikler.
1) Banyo nasıl yaptırırım?
Banyoya sokmak, hele hele saçlarını yıkamak sizi çok yoruyor, onu da çok sıkıyorsa…
Ne yapmalısınız?
*İşe, siz saçlarını durularken gözlerinin yanmaması için gözlerini kapatması gerektiğini öğreterek başlayabilirsiniz.
*Şampuanlı saçlarla nasıl göründüğünü aynada gösterebilir, saçlarına komik şekiller yaparak onu güldürebilirsiniz.
*Tüm zamanınızı saç yıkamayla geçirmek istemiyor ve işi daha hızlı halletmek istiyorsanız, “Saçlar en hızlı nasıl yıkanır?” yarışması yapabilirsiniz. Zaman tutarsınız; yıkama işlemi bitip saçlarının temizlendiğini gördüğünüzde, “İşlem tamam!” diye bağırarak oyunu sonlandırabilirsiniz. Hem onu eğlendirmiş hem de işi en çabuk şekilde bitirmiş olursunuz.
2) Dişlerini nasıl fırçalatırım?
Dişlerini fırçalatmak imkansız gibi görünüyorsa…
Ne yapmalısınız?
*En sevdiği oyuncağın dişlerini nasıl fırçaladığını size göstermesini isteyin. Böylece, fırçalamayı bilip bilmediğini öğrenmiş olursunuz. Yapılan araştırmalara göre, birçok çocuk dişlerini fırçalamak istemekte ancak nasıl yapacaklarını bilememekte.
*“Diş fırçalama vakti” diye seslenmek yerine “Diş boyama zamanı”diyebilir ve boyuyormuş numarası yapabilirsiniz. Ya da diş macununun ”sihirli dilek macunu” olduğunu, her dişlerini fırçaladığında bir dilek tutabileceğini iddia edebilirsiniz.
Ne söylemelisiniz?
*“Dişlerini fırçalamamı ister misin? Yoksa kendin mi fırçalamak istersin?” sorusu ona kendini önemli hissettirecektir.
*“Yarışalım mı? Bakalım kim dişlerini daha uzun süre fırçalayacak!” diyerek dişlerini daha uzun süre fırçalamasını sağlayabilirsiniz.
3) Paylaşmayı nasıl öğretirim?
Çocuğunuz hiçbir şeyini paylaşmak istemiyor, huysuzluk yapıp ağlamaya başlıyorsa…
Ne yapmalısınız?
*Çocuğun ilk defa bir şeylerini paylaşmasını sağlamak, ancak bazı oyuncaklarından ikişer tane edinilmesiyle mümkün olur.
*Bir şeylerini paylaştığında onu mutlaka ödüllendirmeli, takdir etmelisiniz. Böylece bu davranışı benimsemesini ve paylaşırken kendini iyi hissetmesini sağlamış olursunuz.
*Çocuğunuzu karşınıza alıp paylaştığı oyuncakların oyun arkadaşlarının olacağı anlamına gelmediğini, oyuncaklarının kendisinde kalacağını anlatmalı ve rahatlatmalısınız. Bu bilgi, oyuncaklarını daha rahat paylaşabilmesini sağlar.
Ne söylemelisiniz?
*Çocuklar oyuncaklarını paylaşırken, siz de oyun süresini belirtmelisiniz. Böylece aralarındaki paylaşım sorunu çözülmüş olur.
*“Elif bebeğin saçını tarıyor, sen de sütünü hazırla” gibi cümlelerle onları aynı oyuna dahil edebilir, aralarında oyuncak kavgası çıkmasına da engel olabilirsiniz.
4) Televizyonu nasıl kısıtlarım?
Çocuğunuzun ileride televizyon ve bilgisayar ekranının başından kalkmayan zamane çocuklarından olmasını istemiyorsanız…
Ne yapmalısınız?
*Televizyon önünde geçirmesi gereken saatleri belirleyebilirsiniz. Bunu da “Sadece bir program izleme hakkın var, bir tane daha izleyemezsin”diyerek belirtebilirsiniz.
*Televizyon önünde yemek yemesine izin vermemelisiniz. Çünkü bu onu asosyalleştirebilir.
Ne söylemelisiniz?
*“Televizyonu sen mi kapatırsın, yoksa ben mi kapatayım?”, “Bu program bittiğinde en sevdiğin oyuncaklarla oyun oynayalım mı?” ya da “Ona kadar sayıyorum ve televizyonu kapatıyoruz, hatta sen saymak ister misin?”gibi sorularla dikkatini televizyondan alabilir, başka şeylere kaydırabilirsiniz.
*Çocuğunuzu rahatlamak için akşam çok geç kalmayacağınızı, hatta uyku saatinden önce yetişirseniz beraber bir oyun bile oynayabileceğinizi söyleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder